Ict-rijk onderwijs

Het Pius X College werkt volgens het principe van ict-rijk onderwijs. Sinds augustus 2016 wordt ict-rijk onderwijs aangeboden in alle opleidingen in leerjaar 1 tot en met 4. Dit houdt in dat leerlingen hun eigen laptop meenemen in de klas. Wij werken met deze vorm van onderwijs omdat onze maatschappij in hoog tempo verandert. We gebruiken andere vormen van communicatie en vergaren onze informatie (vooral) op het internet. De toekomst zal voor iedereen meer technologisch ingericht zijn. Als scholengemeenschap hebben we een belangrijke taak om de leerlingen daar op voor te bereiden. Het Pius X College past het onderwijs daarop aan.

Met ict-rijk onderwijs hebben leerlingen altijd en overal de beschikking over (aanvullend) digitaal leermateriaal en kunnen zij allerlei bronnen op internet snel vinden. De lesstof wordt op deze wijze uitgebreid met visuele (animaties, filmclips) en auditieve onderdelen (geluidsbestanden) en er kan meer interactie plaatsvinden.

Heeft u vragen over ict-rijk onderwijs? Mail dan naar help@rentcompany.nl  of bel naar 085-0036150 (werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur)

Presentaties en flyer

Klik hier voor de Informatie- en bestelfolder van The Rent Company.
Klik hier voor de presentatie van The Rent Company.


Klik hier voor de presentatie over ict op school.
Klik hier voor de folder over BYOD-onderwijs.

De meest gestelde vragen over ict-rijk onderwijs:

 • Wat is ict-rijk onderwijs? 

  Tijden veranderen. Onze maatschappij is, in vergelijking met vijftien jaar geleden, enorm veranderd. We gebruiken andere vormen van communicatie en vergaren onze informatie (vooral) op het internet. De toekomst zal voor iedereen meer technologisch ingericht zijn. Als scholengemeenschap hebben we een belangrijke taak om de leerlingen daar op voor te bereiden. Het Pius past het onderwijs daarop aan. In schooljaar 2013-2014 is onze school begonnen met laptopondersteund onderwijs waarbij leerlingen beschikken over een eigen device (laptop).

 • Wat zijn de voordelen van werken met de laptop in de klas?

  Leerlingen van de klassen 1 t/m 4 hebben altijd hun laptop bij de hand. Hierdoor hebben leerlingen altijd en overal de beschikking over (aanvullend) digitaal leermateriaal en kunnen zij allerlei bronnen op internet snel vinden. Methoden houden hun digitale versie actueel en leerlingen hebben dan ook via de laptop altijd de meest up-to-date versie van de methode beschikbaar. Docenten kunnen leerlingen meer op maat bedienen. Niet iedereen hoeft alles tegelijk in het zelfde tempo te doen. ICT en digitaal-werken is in onze maatschappij niet meer weg te denken. Ook in het onderwijs na het Pius wordt steeds digitaler gewerkt. Onze leerlingen zijn straks in het vervolgonderwijs digitaal goed onderlegd om daar succesvol in te kunnen stromen. De afspraak is dat er rond dertig procent van de lestijd per week gewerkt wordt met de laptop. De docent beslist over de inzet van de laptop in de les. Er zijn lessen waar de inzet van de laptop niet voor de hand ligt zoals de praktijklessen lichamelijke oefening, tekenen en handvaardigheid.

 • Is de aanschaf van een laptop verplicht?

  Nee, wij verplichten leerlingen niet tot het aanschaffen van een laptop. Wel is het zo dat ons onderwijs erom vraagt dat leerlingen in de lessen over een laptop beschikken. Dit biedt ze namelijk vele voordelen. Voor wie bezwaren heeft tegen het kopen of huren van een laptop of hier niet financieel in staat toe zijn, dan zoekt de teamleider samen met u een maatwerkoplossing. Het uitgangspunt daarbij is: ons onderwijsaanbod is en blijft voor alle leerlingen toegankelijk.  (zie ‘Hoe schaf ik een laptop aan’).

 • Hoe schaf ik een laptop aan?

  De aanschaf van een laptop gebeurt door de ouder(s)/verzorger(s). Dat kan privé of via een leverancier (The Rent Company) waar wij als school afspraken mee hebben gemaakt. The Rent Company biedt naast een goede prijs-/kwaliteitsverhouding een speciale onderwijsgarantie: bij een defect kan de laptop op school worden omgeruild. Bovendien is het mogelijk om via The Rent Company gebruik te maken van de 'overeenkomst gespreide betaling laptop'. Heeft uw zoon/dochter al een goede laptop die aan de aanbevelingen van Pius voldoet, dan kunt u deze inzetten voor ict-rijk onderwijs op Pius. Let hier ook op bij de aanschaf van een laptop, zie item ‘technische aanbevelingen’.

  Mocht u bezwaren hebben tegen het kopen of huren van een laptop of hier niet financieel in staat toe zijn, dan zoekt de teamleider van het Pius X College in goed overleg met de betreffende ouder(s) naar een maatwerkoplossing. Het uitgangspunt daarbij is: ons onderwijsaanbod is en blijft voor alle leerlingen toegankelijk.

 • Welke device? (laptop)?

  Klik hier om naar een overzicht te gaan welk soort device geschikt is. Daarbij hebben we naar verschillende eisen gekeken. Het device wordt niet voor 1 schooljaar aangeschaft. De gehele loopbaan op het Pius is met ict. Naast de technische eisen is duurzaamheid van belang. In het schema kunt u de verschillende devices met onze eisen in één oogopslag vergelijken.

 • Wat zijn de (technische) aanbevelingen?

  Aanbevolen specificaties:
  Scherm 11 tot 15,6 inch voorkeur 11 tot 14 inch;
  Accuduur minimaal van 4 uur. Het liefst meer;
  Network Wi-Fi (802.11a/b/g/n/AC 5GHz);

  Bij het klassikaal gebruik is 5Ghz noodzakelijk. Alleen de betere laptop’s of tablets zijn voorzien van 5Ghz Wi-Fi.

  Het is van groot belang dat de laptop de gehele dag gebruikt kan worden. De leerlingen moeten ervoor zorgen dat ze met een laptop op school komen die volledig is opgeladen. Dat betekent dat de laptop elke avond (even) aan de oplader moet totdat deze weer volledig is opgeladen. Als de leerling vervolgens slim omgaat met de energie van de laptop ( gebruik van de spaarstand, geen maximale lichtsterkte, geen tussentijds onnodig gebruik van de laptop) dan moet je met een minimale accuduur van 4 uur de lesdag door kunnen komen.

 • Welke software?

  Elke leerling heeft op het Pius via Itslearning de beschikking over het Office 365 Pro Plus-pakket. Tevens heeft de leerling via SkyeDrive de beschikking over 25GB aan opslagcapaciteit waar de leerling via Itslearning altijd bij kan. U hoeft dus geen software-pakketten te kopen voor de laptop van uw zoon/dochter. In Office 365 zitten de programma’s waar op school het meest gebruik van gemaakt wordt: Word 2013, Excel, Powerpoint.

 • Verzekering

  Via The Rent Company aangeschafte laptops kunnen worden voorzien van een verzekering voor de duur dat je op onze school zit en de laptop gebruikt. Voor zelf aangeschafte laptops raden we uiteraard een verzekering aan.

 • Laptop veilig op school? / laptoplocker

  Om ook lang van je laptop te kunnen genieten verplichten wij elke leerling de laptop in een daarvoor bestemde hoes te bewaren. We vragen de laptop liefst vanuit de hoes te gebruiken, ook bij wisseling van lokalen geen laptop uit de hoes meenemen. (bij aanschaf via school wordt een hoes aangeboden tegen geringe vergoeding.) Je kunt je laptop meenemen naar huis, zorg dan voor een (rug)tas met goede polstering. Ook kun je de laptop op school laten in een laptoplocker.

  Er zijn laptoplockers te huur voor leerlingen die de laptop na de lesdag op school willen laten. In iedere locker zit een oplaadpunt voor de laptops, maar de leerlingen kunnen de laptop ook meenemen naar huis.

 • Wat is de ICT-helpdesk en wanneer is deze geopend?

  Met kleine problemen aan de laptop kan de leerling naar de ICT-helpdesk. Leerlingen die via de leverancier van school een laptop met een service certificaat hebben aangeschaft kunnen bij grote problemen hun laptop op school inleveren en krijgen een leenlaptop mee om verder te kunnen met de lessen. Leerlingen met een elders aangeschafte laptop kunnen natuurlijk ook met kleine problemen bij de ICT-helpdesk terecht. Bij grotere problemen verzoeken we je naar je eigen leverancier te gaan. Ook deze leerlingen kunnen tijdelijk bij ons op het Pius een leenlaptop in bruikleen krijgen, daar vragen we dan 1 euro per dag voor (zolang de voorraad strekt). De ICT-helpdesk is geopend op de volgende dagen (alleen in de 1e en 2e pauze):

  Van Renneslaan: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag 
  Rijssen: dinsdag en donderdag
  Aalderinkshoek: maandag, dinsdag, woensdag donderdag en vrijdag

 • Storing aanmelden

  Een laptop blijft een elektronisch apparaat waarbij een storing soms op kan treden. In dat geval kun je op school naar de laptopdokter. Soms kan het (software) probleem direct worden opgelost. Soms lukt dat niet. Als je een servicecertificaat van My Digital Schoolbook hebt krijg je voor de duur van de reparatie een leenlaptop. 

  Valt de schade binnen de garantietermijn dan sturen we de laptop op naar de leverancier (verder contact gaat tussen ouders en leverancier). Heb je geen serviceregeling? Dan kan er voor 1 euro  een dagleenlaptop van school worden gebruikt (voor maximaal 10 dagen). Deze laptop haal je 's morgens op en lever je aan het einde van de dag weer in. Voor het lenen van een laptop dient dit formulier ingevuld en ingeleverd te worden. Belangrijk is wel de verzekering voor je laptop goed te regelen. 

 • Wat is het laptopprotocol?

  We hanteren een laptopprotocol om een goed gebruik van de laptop op school te stimuleren. Klik hier om deze te openen. 

 • Veilig internetten

  Veilig internetten is voor ons allemaal van belang. Tijdens de eerste lessen over laptopgebruik op het Pius maak je kennis met ons laptopprotocol waarin we duidelijk aangeven wat wel en niet met je laptop is toegestaan.

 • Overige vragen

  Voor overige vragen over ict-rijk onderwijs mail naar info@piusx.nl.