Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.

Welke invloed heeft kunst op het bewustwordingsproces bij wereldproblemen, zoals bij een pandemie? Over die vraag bogen vierde- en vijfdejaars leerlingen van het Pius X College (locatie Aalderinkshoek) zich de laatste schoolperiode bij het vak CKV. De verdiepende eindopdracht was om zelf een kunstwerk te maken in een discipline naar keuze, waarin ze hun eigen beleving van de quarantaine moesten weergeven. 

Volgens Judith Kroeze, een van de begeleidende docenten, bestond het eerste deel van de opdracht uit onderzoek naar de impact van het coronavirus op kunst. Kroeze: “Leerlingen bekeken, beluisterden en analyseerden kunstwerken in verschillende disciplines, zoals fotografie, film, dans, muziek en beeldend. Daarna gingen ze zelf met een kunstwerk aan de slag.” Volgens de docente was het resultaat verbluffend. “Tal van prachtige kunstwerken stroomden binnen. We zijn zo trots op onze leerlingen dat we besloten om de werken te tonen in een vorm van een expositie.”

Op de expostie - die voor ouders van leerlingen te zien is tijdens de diploma-uitreiking - staan onder meer werken van Sanne Woertman (4H3) en Ilja Kalenkamp (5v2). Ilja legt uit dat haar ontwerp gaat over corona in relatie tot racisme. “Vanwege het coronavirus kon ik niet naar de demonstratie. Dat vond ik vervelend, want ik wilde wel mijn stem laten horen. Daarom heb ik gekozen voor een online protest. In mijn ontwerp, een digitaal printwerk, heb ik geprobeerd dit gevoel tot te uiten.” Sanne vertelt dat in haar kunstwerk de flarden crêpepapier staan voor een ‘verscheurde wereld’. “En verder heb ik alle maatregelen, zoals mondkapjes, thuis blijven en de 1,5 meter-samenleving erin verwerkt.”

Tijdens de expositie, die tot vrijdag 3 juli duurt, is ook poëzie te zien. Leerlingen uit 5 vwo hebben voor het vak Nederlands gedichten geschreven met als thema ‘quarantaine’.


Foto: Sanne Woertman (links) en Ilja Kalenkamp met hun kunstwerken.