Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.

Het is deze vrijdag voor de kerstvakantie geen gewone dag in het Almelose PiusX College, locatie Aalderinkshoek. Er wordt druk getimmerd, gezongen, gebakken, gedanst, geschilderd en geplakt. En veel leerlingen sporten of doen mee aan een bingo of theater. Het personeel loopt in kersttruien. Er klinkt muziek, midwinterhoornblazers komen aan het eind van de morgen en het ruikt nu al heerlijk naar oliebollen. De hele school staat deze dag in het teken van een kerstmarkt. Iedereen draagt een steentje bij. En de opbrengst wordt door de leerlingen zelf naar ouderen in de omgeving gebracht!

“We hadden altijd al een kerstviering, maar we wilden het dit jaar wat anders doen”, legt Nicoline Korterik-Kranenberg uit. Samen met een groep scholieren werd deze kerstmarkt opgezet. Al pratende ontstond het thema ‘eenzaamheid’. Havo-5 leerling Noa Bremmer zat ook in de organisatie en ze vertelde daar over haar oma, die veel eenzame mensen om zich heen heeft. “Mijn oma doet veel en heeft een fijne familie in haar buurt. Maar niet iedereen heeft dat geluk”, zo leidt ze vanmorgen de kerstmarkt in. Oma vertelt erover in een filmpje.

Delen
Vandaag wordt er hard gewerkt om zoveel mogelijk ouderen iets moois te geven voor de kerstdagen. De workshops werden ook gezamenlijk door leraren en leerlingen bedacht. En sommige workshops worden zelfs begeleid door de oudste leerlingen van de school. Er worden houten kerstbomen, kerstbakjes en kerstkransen gemaakt en kerstballen worden versierd. Alles wat vandaag gemaakt wordt, kan gedoneerd worden aan ouderen. Veel verpleegtehuizen kunnen vanmiddag rekenen op een bezoekje van de jongeren.

Trots
Medeorganisator Judith Kroeze loopt trots rond: Dit is toch prachtig? Leerlingen van verschillende klassen werken vandaag samen. Ze leren elkaar zo beter kennen. En er is een mooie verbinding tussen leraar en leerling én tussen jong en oud. Ik ben heel blij en hoor gelukkig erg enthousiaste verhalen. Straks gaan we naar het verzorgingstehuis Hoog Schuilenburg. Ik heb gehoord dat er al een kersttafel voor ons is ingericht. De bewoners mogen dan iets moois uitzoeken, gemaakt door onze leerlingen.”

Tijdens de workshops komen leerlingen van havo en vwo 4 langs met kerstkoekjes en warme chocolademelk. Ook krijgen de harde werkers muntjes, waarmee ze wat lekkers te eten en te drinken kunnen halen bij de kerstkraampjes.

Kerstkaarten rondbrengen
Nienke Bruggeman (13) gaat vanmiddag mee. Ze verheugt zicht erop. “Vorig jaar brachten we ook kerstkaarten naar ouderen. Dat vond ik erg leuk om te doen. We maakten er veel mensen blij mee. Bijzonder om mee te maken. Daarom heb ik me dit jaar opgegeven om kerstkaarten te maken en weg te brengen. Ook al vind ik dat ook best spannend.” Nienke heeft voor haar kerstkaarten prachtige teksten op internet gevonden, die ze er nu op schrijft. Boekhandel Reterink in Wierden gaf de school circa 150 kerstkaarten cadeau. Deze worden naar twaalf locaties in de buurt gebracht, waar ouderen wonen.

De oudste havo en vwo-leerlingen gaan vandaag ook op bezoek bij ouderen in hun buurt. Ze drinken samen koffie of doen een spelletje. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van hun bezoeken. “Laat ze maar los, dat kunnen ze prima”. Judith Kroeze heeft er alle vertrouwen in.