Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.

Foto: Robert-Jan Schigt, docent geschiedenis bij Pius X College heeft met behulp van filmpjes digitaal lesgegeven. (Foto: Van Gaalen Media)


'Reikhalzend naar uitgekeken'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media


“We hebben de leerlingen echt gemist”, vertelt directeur Pieter van Schilt van het Pius X College in Rijssen, waar ook Wierdense en Enterse scholieren naartoe gaan. Leerlingen onderling en leerkrachten moeten 1,5 meter afstand houden. Daarom zijn er diverse maatregelen genomen. “We gaan uit van het positieve, dus we hebben de kantine niet afgezet met rood lint en op de vloer zijn geen looproutes aangegeven. Aan de leerlingen leggen we uit dat ze bij binnenkomst meteen naar het lokaal moeten. De school is open, leerlingen zijn welkom.”


RIJSSEN / WIERDEN – Om ervoor te zorgen dat er voldoende afstand kan worden gehouden is elke dag de helft van de leerlingen aanwezig. “De anderen volgen het onderwijs thuis, hetzij via Teams of huiswerk. Dat laten we over aan de leraren, zij kunnen bepalen wat het beste bij een klas past. Van de in totaal 420 leerlingen zijn de eindexamenkandidaten al klaar. Dat betekent dat er nu dagelijks 150 scholieren zijn. Qua gebouw kan dat makkelijk en kunnen we 1,5 meter afstand ook in lokalen waarborgen.” Gymlessen, handenarbeid en technieklessen gaan niet door. “Dat bieden we niet aan, omdat er met materialen wordt gewerkt. Als leerlingen bij gym gaan bokspringen moet na elke sprong de bok schoongemaakt worden. Dat werkt natuurlijk niet.”

Voor verschillende groepen zijn er verschillende ingangen. "Elke groep heeft een vast lokaal en de docenten wisselen van lokaal. Iedere leerling heeft zijn of haar eigen tafel en in de klas staan desinfecterende middelen. We hebben ervoor gekozen om bij tafels stoelen weg te halen. Dit oogt vriendelijker dan kruizen op tafels.”


Belangrijk voor ontwikkeling
“We hebben reikhalzend uitgekeken naar de komst van de leerlingen. In deze tijd van afstandsleren zijn we er ook achter gekomen dat er niks gaat boven fysiek onderwijs, waarbij we elkaar kunnen ontmoeten en echt samen werken. Dat is heel belangrijk voor de ontwikkeling van leerlingen. Wel kijken we naar nieuwe vormen van onderwijs, zodat - als het nodig is - een docent op afstand les kan geven, bijvoorbeeld met hulp van een onderwijsassistent in de klas."

Voor nu is er een verkort lesrooster: de lessen duren nu 40 minuten in plaats van 50. “Leerlingen volgen vijf lesuren en gaan daarna meteen naar huis. Pauzeren is daardoor niet nodig, want ’s ochtends zijn zij al klaar. En dat wisselt af: op maandag is er bijvoorbeeld groep A en dinsdag groep B."


Digitaal
Het Pius X College verzorgt al jaren ict-rijk onderwijs. Docenten hebben nu volledig digitaal lesgegeven. "In het begin was het toch even zoeken. Maar als je uitgaat van mogelijkheden kom je daar met elkaar wel uit. Zo heeft geschiedenisdocent Robert-Jan Schigt ervoor gekozen om dit ook met behulp YouTube-filmpjes te doen. “Het afstandsleren is door leerlingen, ouders en collega’s fantastisch opgepakt", aldus Van Schilt. "Via Teams, maar ook via de schoolomgeving It’s learning en natuurlijk het leerlingvolgsysteem waarin huiswerk en rooster staat. Met complimenten aan leerlingen en ouders die hierbij hebben ondersteund. Ouders merken waar hun kinderen tegenaan lopen en hebben tips gegeven. Die hebben we ter harte genomen. Voor alle leerlingen en met name de eindexamenkandidaten neem ik mijn petje af. Zij hebben de schoolexamens op een andere manier moeten doen. Dat hebben ze vol overgave gedaan."


Bron artikel: https://www.dedriehoek.net/nieuws/algemeen/982325/-reikhalzend-naar-uitgekeken-