Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.

Leerlingen uit klas 3 van het Pius X College met het profiel Media, Vormgeving en ICT (MVI) hebben hun eigengemaakte films teruggezien op groot scherm. Dat gebeurde maandag 10 februari in de Movie Unlimited bioscoop in Almelo. Bovendien reikten de aanwezige docenten ‘Oscars’ uit voor de beste prestaties in verschillende categorieën, zoals (beste) acteur, edit, special effects en camerawerk.

Gelach
Er klinkt heel wat gelach in de zaal als de beelden van de eerste film op het grote scherm zijn te zien. “Het is natuurlijk ook niet niks”, zegt docent Sam Elbertsen tegen de aanwezige leerlingen. “Je eerste film maken en ‘m dan gelijk terugzien in de bios.” Gekscherend voegt hij hier eraan toe: “Vanaf nu kan het eigenlijk alleen nog maar minder worden.” De leerlingen kijken vervolgens met bewondering naar elkaars werk; met kleine tussenpozen van enkele seconden worden vijf korte films in zo’n 20 minuten op het grote scherm afgespeeld. De kwaliteit van de video’s is overigens niet mis: de meeste leerlingen spelen hun rol met verve en in sommige films zitten zelfs enkele fraaie special effects.

Oscaruitreiking
Aan het einde is het tijd voor de Oscaruitreiking. Luid gejuich en applaus klinkt uit de zaal als Emir een Oscar ontvangt in de categorie ‘beste acteur’ met dank aan zijn overtuigende sterfscène als zombie. Ook Rion mag een Oscar in ontvangst nemen voor het ‘beste camerawerk’. “Ik had het echt niet verwacht. Ik ga de Oscar in mijn kamer zetten, op een speciaal plekje”, aldus de trotse leerling.

Workshops
Het filmproject duurde in totaal drie weken. Vooraf kregen de leerlingen twee workshops van ‘Je weet zelf’ filmeducatie: één over verhaalopbouw en één over de kracht van shots. “Daarna hebben ze in groepjes een script en storyboard gemaakt en uiteraard zelf gefilmd en gemonteerd”, legt docent Nikkie Claasen uit. “Heel erg knap dat ze dit in die korte tijd in elkaar hebben gezet. Wie weet ligt er voor een van deze leerlingen wel een rol in de filmwereld in het verschiet!”

MVI
Het profiel Media, Vormgeving en ICT is één van de zes profielen die leerlingen op het Pius X College (locatie Van Renneslaan) kunnen volgen. Deze profielrichting is uniek in Almelo en omstreken. De leerlingen komen dan ook uit alle windrichtingen zoals Nijverdal, Hengelo en Goor. Bij Media, Vormgeving & ICT staan creativiteit en werken met de computer centraal. Bij Media, Vormgeving & ICT maak je kennis met verschillende vaardigheden op het gebied van grafische vormgeving, websiteontwerp, film en fotografie. Ook de ICT-kant komt aan bod, zoals het bouwen van computers, netwerken en applicaties.