Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.

Dilana, Deacon en Maurits typten met twee vingers hun verslagen voor school. Net als bijna al hun klasgenoten van het Pius X College, locatie van Renneslaan. Eind januari echter, begonnen zij met nog tien andere leerlingen aan iets nieuws: de typegame Typetuin. Het resultaat is opmerkelijk, want nu al ratelen hun vingers in een bloedtempo van zeker 125 aanslagen per minuut over het toetsenbord. Vrijdag 26 juni ontvingen zij en hun mede typeleerlingen daarom een erkend diploma.

Het Pius X college aan de Catharina van Renneslaan biedt lesstof digitaal aan en huiswerk wordt ook op de laptop gemaakt. Het lijkt ideaal voor een generatie leerlingen die met computers, smartphones, Ipads en games groot wordt, maar docenten van het Pius X College viel toch op dat leerlingen aanhikken tegen het digitale huiswerk. Dat bleek alles te maken hebben met het feit dat bijna alle leerlingen typen met twee vingers (en de neus op het toetsenbord). Verslagen maken bijvoorbeeld, kost op die manier ontzettend veel tijd.

In januari bood het Pius X College leerlingen daarom een pilot aan: een typeopleiding. Geen ‘gewone’ saaie, langdurige opleiding maar een bijzondere. De cursus Typetuin is opgebouwd als een game, met levels, met punten en testjes. De eerste gamesessies waren in school, met hulp van docent Joost Oude Geerdink, maar leerlingen konden thuis zoveel gamen als ze wilden. Dat bleek na de lockdown in verband met de Coronapandemie ideaal, want Oude Geerdink kon vanaf zijn computer moeiteloos de vorderingen van de leerlingen thuis volgen en ze aanmoedigen.

Een groep van dertien Pius X-leerlingen uit het eerste, tweede en derde leerjaar heeft aan de pilot Typetuin meegedaan. Vrijdagmiddag 26 juni om 13.30 uur deden alle dertien examen, een uur later ontvingen ze allemaal hun diploma. Docent Oude Geerdink is blij met het resultaat. ‘Ze hebben het allemaal hartstikke goed gedaan. De eis van het examen was dat ze tenminste 100 aanslagen per minuut moeten halen, zonder te kijken. Dat haalden ze allemaal makkelijk, de meerderheid zat op wel 125 aanslagen per minuut.’

Het typediploma is een mooi eindresultaat, maar het feit dat de leerlingen nu goed, snel en zonder te kijken nagenoeg foutloos met alle vingers en duim typen, is volgens Oude Geerdink een veel groter goed. ‘Ze hebben er hun rest van hun leven profijt van. Je ziet het nu al. Verslagen van hen waren doorgaans niet langer dan twee, drie regels. Nu typen ze zonder moeite hele verhalen.’

Omdat de resultaten van de typecursus Typetuin zo goed zijn uitgevallen, gaat het Pius X College aan de Catharina van Renneslaan de (buitenschoolse) cursus in het nieuwe schooljaar weer aanbieden. Leerlingen kunnen zich na de zomervakantie en voor de herfstvakantie aanmelden in school. De nieuwe opleiding start dan na de herfstvakantie.